In
deel 2 van breinvoeding sal veral gekyk word na watter voedingstowwe belangrik
is vir die onderhoud van die aksone van die miljoene senuselle in ons brein.
Voeding van die aksons met miëlienskedes
(vetskedes)
Die
brein benodig essensiële vette en fosfolipiede (sien Figuur 1).
Om
’n boodskap te kan interpreteer, moet die boodskap van een senusel na ’n ander
gelei word. Boodskappe verlaat die senusel met die hulp van ’n akson
(senuvesel). Rondom dié senuvesels is ’n vetlagie waarin omega-vette aangetref
word. Daar moet dus genoeg van dié vette in die brein voorkom sodat die
senuvesels behoorlik die impulse kan gelei.
Goeie vette en slegte vette
Daar
is goeie en slegte vette en dis baie belangrik om die vette nie met mekaar te
verwar nie. Die goeie vette is die
onversadigde vette*, terwyl die versadigde vette* sleg is
vir ons gesondheid. Ons moet onderskei tussen kosse met “goeie vette” en
kosse met “slegte vette”. Dit is ook nodig om te weet hoeveel jy van elk mag
eet. Die meeste mense wat ’n standaard westerse dieet volg, eet te veel slegte
vette en heeltemal te min goeie vette.
· Verlaag die inname van die versadigde vette
(trans-vetsure). Hierdie vette kan bydra tot die ontwikkeling van hartsiektes
en ’n verhoging van jou kolesterolvlakke. Kosse wat versadigde vetsure bevat: vleis, melk en
melkprodukte soos room.
· Verhoog die inname van onversadigde vette. Onversadigde
vette word verdeel in mono-onversadigdes* en poli-onversadigdes*.
Die omega 3- en 6-vetsure val in die poli-onversadigde groep.
Hierdie poli-onversadigde vetsure moet deur die
voedsel wat jy elke dag eet, voorsien word, want die liggaam vervaardig dit nie
self nie. Dit is noodsaaklik vir ’n effektiewe breinfunksie sowel as ’n goeie
bloedsomloop, goeie sig en ’n gesonde immuunstelsel 1,2.
Fosfolipiede* is ook ’n ander belangrike vet wat ons moet inneem. Dit
speel ’n belangrike rol in die instandhouding van neurone. Hoe lyk jou inname
van essensiële vette (omega vetsure) en fosfolipiede in jou dieet?
- Telling
van 5 en meer: Dit is ’n goeie telling wat daarop dui dat jy
waarskynlik genoegsame goeie vette
inkry.
- Telling
van 4 of minder dui moontlik daarop dat jy aandag moet gee aan die
inname van meer goeie vette.
Hoe
kan jy meer omega vetsure en fosfolipiede inneem en sodoende die aksone en miëlienskedes
opbou (sien Figuur 1)?
- ʼn Goeie voedselbron van omega 3-vetsure is die volgende: Olierige vis soos sardientjies, salm, snoek, forel, makriel en haring. Tuna bevat ook omega 3, maar dit moet eerder vars geëet word as geblik. Omega 3 kom in groot hoeveelhede in kouewatervis voor en dit is waarskynlik hoekom ons te min daarvan kry. Die aanbeveling (vir omega 3) is twee tot drie bedienings vis per week.
- Neute en sade: okkerneute, pampoensade.
- Olies: Raapsaadolie (canola-olie); lynsaadolie en hennep-olie.
Omega 6- inname (kom voor in
groente-olies, veral mielie-, sonneblom-, sesam-, okkerneut- en soja-olies) kan
voldoende wees deur die voedsel wat ons eet. Veranderings in voedseltegnologie het meegebring dat die huidige
westerling se dieet ongeveer 15 dele omega 6 teenoor 1 deel omega 3 bevat,
terwyl die ideale verhouding 1 tot 1 is. Hierdie hoë omega 6 tot omega 3
verhouding bevorder talle kroniese siektes terwyl hoër omega
3-vetsuurvlakke neig om kroniese siektes te onderdruk. Dit het derhalwe
duidelik geword dat ’n laer omega 6 tot omega 3 verhouding nodig is vir die
voorkoming en bestuur van kroniese siektes.
Dit maak derhalwe goeie wetenskaplike sin om met veral omega 3 aan te vul. Om dus nader aan 'n gesonde omega 3:6 indeks te beweeg, word aanbeveel dat die inname van omega 3-vetsure verhoog word.
Jy kan ook daagliks salm-oliekapsules as 'n aanvulling drink. As jy dus 'n aanvulling wil koop, koop een wat net omega 3 bevat en nie ook omega 6 nie.
Dit maak derhalwe goeie wetenskaplike sin om met veral omega 3 aan te vul. Om dus nader aan 'n gesonde omega 3:6 indeks te beweeg, word aanbeveel dat die inname van omega 3-vetsure verhoog word.
Jy kan ook daagliks salm-oliekapsules as 'n aanvulling drink. As jy dus 'n aanvulling wil koop, koop een wat net omega 3 bevat en nie ook omega 6 nie.
Fosfolipiede:
Jou geheue se beste vriende. Die miëlienskede wat die
isolerende vetlagie rondom jou senuwees vorm, bestaan hoofsaaklik uit
fosfolipiede. Nuwe navorsing toon dat fosfolipiede nie net jou gemoedstoestand
en denkvermoë verbeter nie, maar ook die brein beskerm teen geheueverlies en
alzheimersiekte.
Lesitien is een van die fosfolipiede wat in sommige
voedsel voorkom, maar waarvan ons nie genoegsaam inkry nie. Dr. Dharma Singh
Khalsa, outeur van die boek Brain Longevity sê: ``Lesitien* is feitlik ’n
wondermiddel so ver as dit die voorkoming van kognitiewe agteruitgang aangaan1.''
Gee jouself ekstra konsentrasievermoë deur jou inname van lesitien te verhoog.
Voeg ’n teelepel lesitien by jou ontbytgraan elke oggend. Dit is by
gesondheidswinkels in poeier- of kapsulevorm beskikbaar. Jy kan ook jou lesitieninname verhoog deur meer van
sekere kossoorte te eet. Van die rykste bronne van fosfolipiede is die geel van
eiers. As gevolg van die eierfobia wat ontstaan het oor die kolesteroldebakel,
eet ons minder eiers. Navorsing het egter getoon dat eiers nie verantwoordelik
is vir die styging in jou kolesterol*-vlakke nie2. Eet gerus elke oggend een of twee eiers –
solank jy dit verkieslik kook en nie in ’n pan gaarmaak nie. Eiers is
uitstekende breinkos en het ook ander gesondheidsvoordele.
Bronne:
1. Holford, P. 2005. Optimum
nutrition for the mind. 383 pages. Piatkus. London.
2. Bourre, J.M. 2006.
Effects of nutrients (in food) on the structure and function of the nervous
system: update on dietary requirements for the brain, part 1: micronutrients. J.
Nutr. Health Aging, 10, 377-385.
No comments:
Post a Comment